Terugleverkosten Eneco: hoeveel kost het? En hoe zit het met salderen?

Terugleverkosten Eneco

Heb je een variabel energiecontract bij Eneco en zonnepanelen op het dak? Dan ga je vanaf juni 2024 terugleverkosten betalen. Hoeveel gaat dit je kosten? En hoe zit het met salderen? Radar belt de energiemaatschappij. 

Waarom terugleverkosten?

Er zijn steeds meer huishoudens met zonnepanelen, die allemaal op hetzelfde moment stroom opwekken. Vooral als overdag de zon schijnt, wordt er veel stroom opgewekt én teruggeleverd. Dit brengt kosten met zich mee. 

Deze kosten zijn bij Eneco nu nog onderdeel van het variabele stroomtarief en worden verdeeld onder alle klanten. Vanaf juni 2024 gaat dit veranderen: ze halen de kosten uit het variabele stroomtarief en verrekenen ze alleen door aan klanten met zonnepanelen door middel van terugleverkosten. 

Hierdoor daalt de stroomprijs met 6 cent. De terugleverkosten worden 11,5 cent per kWh. 

Wanneer betaal je terugleverkosten?

Een woordvoerder van Eneco vertelt dat je de kosten betaalt over alle stroom die je teruglevert via de meter. “Je hoeft dus niet te betalen voor stroom die je opwekt en meteen verbruikt, bijvoorbeeld doordat je op een zonnige middag je wasmachine of vaatwasser aanzet.” 

Hoe zit het met salderen?

De salderingsregeling is nog steeds van kracht, waardoor je nog steeds de stroom die je teruglevert mag wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Volgens de woordvoerder van Eneco staat dit los van de terugleverkosten.

Een voorbeeld: Stel je hebt op jaarbasis 3.000 kWh opgewekt en teruggeleverd via de meter (dus niet meteen zelf verbruikt) en 3.500 kWh verbruikt. Dan kun je de 3.000 kWh die je hebt opgewekt wegstrepen tegen de 3.500 kWh die je hebt verbruikt: netto verbruik je dan dus 500 kWh. Alleen voor die 500 kWh moet je de stroomprijs aan Eneco betalen. 

Je moet wél voor de volledige 3.000 kWh die je teruglevert terugleverkosten betalen. 

Hoe zit het met de terugleververgoeding?

Lever je juist meer stroom terug dan je verbruikt, dan krijg je ook nog steeds een terugleververgoeding van 14,5 cent per kWh. 

Nog een voorbeeld: je levert nog steeds 3.000 kWh terug over de meter, maar dit keer verbruik je zelf slechts 2.500 kWh. Je hoeft dan niet voor je stroomverbruik te betalen. Je verbruikt immers minder dan je opwekt en dit kun je tegen elkaar wegstrepen (dit saldeer je).  

Je betaalt nog steeds de terugleverkosten van 11,5 cent voor de 3.000 kWh die je teruglevert. Dit komt neer op een bedrag van 345 euro.

Je krijgt ook een terugleververgoeding van 14,5 cent per kWh voor de stroom die je teruglevert en niet verbruikt. Deze vergoeding krijg je in dit voorbeeld dus voor 500 kWh. Dit komt neer op een bedrag van 72,50 euro.