Helpt wc-papier of hangen boven de wc-bril tegen bacteriën op een openbaar toilet?

Wc Papier

Een openbaar toilet wordt vaak vermeden, het zou te vies zijn en je zou er ziek van kunnen worden. Maar is dat wel zo? En helpt hangen boven de bril, wc-papier op de bril of handen wassen tegen de verspreiding van bacteriën? Radar vroeg het een arts-microbioloog.

Wc-papier op het toilet: werkt dat?

Voor de hoge nood kun je een bezoekje aan een openbaar toilet soms niet vermijden. Om eventuele besmetting van bacteriën of een virus te voorkomen, leggen veel bezoekers wc-papier op de toiletbril. De gedachte hierachter: 'Je hoeft de wc-bril niet aan te raken’. Maar is dat wel hygiënischer? En is hurken in plaats van zitten op de bril schoner? Radar vroeg het aan arts-microbioloog Edmée Bowles (Radboudumc).

Bowles stelt voorop: het riool moet goed werken. Dit gegeven benadrukt ze, om de werking van toilethygiëne beter te begrijpen. “Er zijn gebieden in de wereld waar de riolering niet goed werkt. Dan kan rioolwater met menselijke ontlasting zich mengen met drinkwater. Hier komen grote epidemieën uit voort zoals Cholera.”

De route van een besmetting

Daarnaast geeft Bowles uitleg over de route van een besmetting. “Vaak vindt besmetting, door een bacterie of virus, plaats wanneer bacteriën vanuit ontlasting van de ene persoon,de mond van een andere persoon bereiken.

Bij het afvegen van de billen kunnen bacteriën uit de ontlasting op je handen komen. Als je dan de doorspoelknop, de kraan, de wc-bril of de deurknop aanraakt, komen die bacteriën daarop terecht. De volgende gebruiker van het toilet krijgt die bacteriën aan zijn vingers. Als die met zijn vingers zijn voedsel of zijn mond aanraakt, kan besmetting optreden.

Het gaat dus niet zozeer om je eigen ontlasting als bron van besmetting. “Op het moment dat je de wc doortrekt kunnen er aerosolen ontstaan”, legt Bowles uit. Aerosolen zijn kleine druppeltjes vocht, en in die druppeltjes kunnen mogelijke bacteriën of virussen overleven. “Die deeltjes slaan dan neer op de omgeving en kunnen wel een paar uur tot weken of zelfs maanden overleven.” Een bekend virus is het norovirus. 

Is een dixie schoner?

Is een dixie dan schoner omdat je deze niet doorspoelt? “In een dixie ligt de ontlasting een stuk dieper, toch is het desinfecteren of wassen van de handen ook aan te raden na een bezoek”, legt de arts-microbioloog uit.

Word je van elk soort bacterie of virus dan ook ziek? “Nee, je maagzuur is best een goede drempel om niet te snel besmet te raken en er ziek van te worden. Maar de typische verwekkers van diarree worden wel op deze manier overgedragen.”

Vormt wc-papier een barrière?

Een van de bekende trucs om minder met bacteriën in aanraking te komen op een openbaar toilet is het neerleggen van wc-papier op de bril. Voorkomt dat besmetting? “Het kan zin hebben”, al benadrukt Bowles dat het schoonvegen van de wc-bril met schoon wc-papier nuttiger is. 

“Als het papier of de bril vochtig is, zal alles er doorheen gaan.” Je kunt dus beter de afvegen met het wc-papier dan het neerleggen. Draagt het aantal laagjes dan nog bij aan hygiëne op het toilet? “Het kan een iets stevigere barrière vormen, maar het zal weinig uitmaken.”

Verspreiding van bacteriën via de huid

Bacteriën kunnen zich ook verspreiden via de huid. Al word je vaak via de route via de huid op de benen en billen niet zo snel ziek. “De bacteriën moeten dan een fijne plek vinden waar deze zich kunnen vermenigvuldigen.” Volgens Bowles kan het hurken en boven het toilet hangen nuttig zijn. Het gaat volgens de arts-microbioloog vooral om één gegeven: raak zo min mogelijk aan.

‘Belangrijkste route van besmetting is via de handen’

“De belangrijkste route van besmetting is via de handen”, legt Bowles uit. “Raak daarom zo min mogelijk aan en was je handen na een bezoek.” Voor wie graag op een telefoon zit tijdens een toiletbezoek of deze direct aanraakt na een bezoek, raadt Bowles aan het toestel regelmatig te reinigen. 

“Alles wat je aanraakt in en rondom de wc kan besmet zijn.Je handen wassen is daarom het meest verstandig als je besmetting wilt voorkomen.” Al benadrukt Bowles dat de meeste bacteriën niet schadelijk zijn. 

‘Reinig, was je handen en let op’

De arts-microbioloog benadrukt: “Een openbaar toilet dat veel gebruikt wordt, moet meermaals per dag gereinigd worden. Was je handen na toiletbezoek. En mensen met een kwetsbare gezondheid moeten extra voorzichtig zijn.” Ook adviseert Bowles de wc thuis of op je werkplek vaker te reinigen wanneer iemand bijvoorbeeld last heeft van diarree.